Een overzicht van de meest gestelde vragen:

Wat is de beste batterij snellader

Op zich niet zo simpel te beantwoorden, het hangt namelijk van de wensen af. Wat belangrijk is dat de oplader elke batterij afzonderlijk oplaad. Wij verkopen geen laders meer die dit niet doen, maar er zijn er nog veel te koop die het niet doen!

De meeste laders laden per 2 batterijen tegelijk, het nadeel hiervan is dat de batterijen niet volledig worden opgeladen als bijvoorbeeld de capaciteit verschillend is of 1 batterij niet helemaal leeg is.

Als de lader geschikt is om 4 batterijen afzonderlijk te laden, dan heet deze oplader een 4 kanaals lader. Kunnen er 8 in dan is het een 8-kanaals lader. Nadeel is dat de meeste goedkope laders geen 9 volt en dikkere batterijen (baby-c & mono-d) aan kunnen. Er zijn goedkope adapters waarmee je een aa kan omtoveren naar een dikkere, waarmee je dit oplost. Voor de 9 volt zijn losse laders leverbaar voor iets minder dan 10 euro.

Welke capaciteit batterijen moet ik hebben

Afhankelijk waar ze voor gebruikt worden, hoe meer stroom (capaciteit) er in de batterij kan hoe langer je er mee kan doen en hoe duurder ze zijn. Voor veel toepassingen is het niet nodig, voor een afstandsbediening is een oudje met een lage capaciteit goed genoeg. Vergeet niet dat een oplaadbare batterij ook als je hem niet gebruikt een beetje leeg loopt.

Welke capaciteit heeft een gewone batterij?

De capaciteit van een standaard alkaline AA batterij is ongeveer 2700 Mah (we hebben dus dezelfde capaciteit bereikt met oplaadbaar batterijen). Een zink-kool batterij heeft een capaciteit van maar ± 1200 Mah.

Moet ik een batterij ontladen?

Nee dit hoeft niet meer, met de komst van de nimh / lithium ion is het niet meer nodig een batterij volledig leeg te maken voordat je hem mag opladen. Het zogenaamde geheugen effect is alleen bij de oudere nicd batterijen van toepassing.

Een oplaadbare batterij doet het niet (meer), weggooien?

Hangt er vanaf, vaak kan je en een oplaadbare batterij redden en je portemonnee en het milieu sparen.

Als een oplaadbare batterij een tijdje niet gebruikt is (soms ook bij nieuwe oplaadbare batterijen) of erg koud geweest is kan hij zover ontladen (leeg) zijn dat een oplader hem niet meer aan de gang krijgt. Er is een trucje om hem weer wakker te krijgen zodat de oplader zijn werk weer kan doen, hiermee kan je veel te dode opgeschreven oplaadbare batterijen weer (nieuw) leven inblazen. Het spreekt voor zich dat dit geheel op eigen risico is en alleen voor oplaadbare batterijen is.

power adapter 9volt 450maDe techniek is simpel, je laad de batterij een heel klein beetje. Hierna kan je standaard lader zijn werk weer doen.

Neem een oude stekker adapter met maximaal 9 volt output, let er op dat de lader een + en een – heeft (herkenbaar aan de tekst dc output, sommige laders geven wisselspanning en die zijn hiervoor niet geschikt).

Sluit vervolgens de – van de adapter (meestal de buitenkant van de plug) aan op de – (onderkant) van de oplaadbare batterij aan. Vervolgens neem je de + en deze druk je maximaal 5 seconden tegen de + van de oplaadbare batterij aan (let goed op dat je de + & de – niet omdraait!).

Nu is het kijken of de oplaadbare batterij oplader het werkt overneemt, doet hij het nog niet herhaal het bovenstaande nog een keer. Let er altijd op dat de oplaadbare batterij niet warm wordt, normaal zou dat niet gebeuren met 5 seconden.